Per tal de celebrar la Jornada Mundial de la Filosofia de 2010 (UNESCO, novembre) es convoca per quarta vegada la Mostra de fotofilosofia. Volem enriquir el pensament filosòfic a secundària tot aprofitant la creativitat de l’alumnat i cercant noves formes de col·laboració entre els departaments Filosofia dels IES. L’objectiu de la Mostra és aplegar “espurnes de pensament” fetes per alumnes de secundària expressades en una fotografia digital acompanyada d’un títol en forma de pregunta vinculada a la filosofia.
BASES
- El termini d’aquesta convocatòria és del 8 de setembre al 2 de novembre de 2010. S’admeten també posts fets el curs anterior que no es van poder incloure en la mostra 2009.
- Cada post correspon a un alumne/a. Poden introduir-los ells mateixos o alguna persona encarregada (vegeu instruccions més avall).
- En el títol s’hi escriu el número del post (si es coneix) i la pregunta;
- Dins el post es puja la fotografia en mida gran i centrada;
- Al peu d’aquesta al marge dret s’escriu “Feta per+alias/nom”.
- Convé afegir-hi etiquetes o categories:: natura-cultura, Nietzsche, antropologia, metafísica …).
- Els posts han de ser originals. Cal que cada participant disposi del dret d’ús de la fotografia. El format de les fotografies ha de ser JPEG. El pes del fitxer no pot ser superior a 600 kb (Blogger les redueix automàticament).
- Les fotofilosofies podran ser publicades en altres llocs. Es sotmeten a llicència Creative Commons de reconeixement, ús no comercial i sense modificació.
- Si és l’alumnat que posteja la seva fotofilosofia, un cop fet ho comunicarà al seu professor o professora.
- Cada centre seleccionarà un 10% de les millors fotografies per presentar-les a l’acte públic de tots els centres participants, que es farà el dia 17 de novembre, on assistiran els autors o autores i en rebran el reconeixement.
Instruccions
1. Com fer que l’alumnat postegi ell mateix les fotografies
Hi ha qui pren sobre les seves esquenes el postejar les fotografies, però pot ser feixuc, i a més és més àgil, motivador i ric que ho facin els/les propis alumnes. Per això cal permetre’ls escriure posts (mai deixar administrar el blog!). Aquests són els passos a seguir:
- A Blogger:
- Crear un compte de correu per a alumnes: “filo+nom de l’IES@gmail.com” (Blogger no accepta en aquest cas altres que gmail) Contrasenya senzilla “nomdel’institut”. Apunteu-vos-ho
- Entreu al blog. A la pestanya configuració/permisos/afegir autor hi poseu el nom de correu i la contrassenya
- Aneu a la direcció de correu i accepteu la invitació que haureu rebut (ja no necessitareu més aquesta adreça)
- Instruir els alumnes:
- Arribar al blog on hagin de postejar la foto (l’adreça d’internet del blog)
- Entrar-hi amb el nom del correu i la contrassenya
- Recordar de posar al peu de la foto “Feta per …
- 14 de setembre-30 d’octubre: L’alumnat crea i posteja les seves fotofilosofies.2-6 de novembre: Cada centre tria aproximadament un 10% de les presentades, amb el sistema i criteris que decideixi: Selecció d’un jurat, votació entre l’alumnat, etc. Poden donar-se premis internament.6-14 de novembre: Cada centre comunica la llista dels noms de l’alumnat guanyador, curs i centre a través del formulari virtual de la pàgina del CREAIF i aquest ho farà al CRP que elaborarà els diplomes. També haurà d’enviar un pwp amb les fotofilosofies guanyadores segons instruccions que es rebran.17 de novembre, dimecres: Es fa un acte solemne en defensa de la filosofia, que figura en la llista dels celebrats mundialment reconeguts per la UNESCO. L’acte serà a la Facultat de filosofia de la UB a la tarda (es confirmarà lloc i hora). Assisteixen els i les alumnes premiats de cada centre i les famílies i se’ls lliuren els guardons. Un especialista comentarà una selecció de les premiades. La resta del curs es pot aprofitar la xarxa de blogs per treballar i il·lustrar els temes, obrir noves convocatòries del centre enfocades a una temàtica, etc.